DIET

Tujuan mengambil makanan ialah untuk membekalkan tubuh dengan semua nutrien yang diperlukan bagi mendapatkan kesihatan optimum.Peruntukan Diet Harian yang disarankan oleh Recommended Dietry Allowances (RDA) telah diterbitkan bagi memberi panduan untuk membantu menilai status pemakanan individu.

PENGIRAAN NILAI TENAGA DALAM MAKANAN

Tenaga disukat dalam unit joule (J) atau unit kalori (k).Satu kilokalori ialah jumlah haba yang diperlukan untuk menaikkan suhu satu kilogram air sebanyak 1 C .Jadual dibawah menunjukkan persamaan unit kalori dan joule.

1 kalori (kal )=4.184 joule (J)

1 kilokalori (kkal)=4.184 j

1 kilokalori =4.184 kilojoule (kJ)

1000 kkal =4.184 megajoule (MJ)

Contoh :

Sathupathy seorang lelaki yang berumur 40 tahun.keperluan tenaga hariannya ialah 2400kkal.pengambilan nilai tenaga bagi sajian hariannya adalah 14229.87 kJ.

Banding beza keperluan tenaga yang diperlukan dengan tenaga yang diambil.

Contoh pengiraan :

Keperluan tenaga harian =2400kkal x 4.184 kJ

=10041.60 kJ

Nilai tenaga yang diambil =14229.87 kJ

Perbezaan nilai tenaga =nilai tenaga yang diambil –keprluan tenaga seharian

=14229.87 kJ – 10041.60 kJ

=4188.27 kJ

Rumusan : pengambilan nilai tenaga oleh sathupathy adalah melabihi keperluan tenaga harian sebanyak 41888.27 kJ iaitu 174.5% lebihan nilai tenaga yang disarankan.

Leave a comment