PEMILIHAN DAN PENYIMPANAN MAKANAN

Idea,inovasi,dan perkembangan teknologi dalam industri pemprosesan makanan telah membawa perubahan besar dalam kehidupan masyarakat.Perkembangan berterusan industri ini menyebabkan bekalan makanan mudah semakin bertambah dalam pasaran.Pertambahan ini memberi pengguna pelbagai pilihan dalam menyediakan sajian harian keluarga.

Perubahan gaya hidup menjadikan makanan mudah semakin digemari dan menjadi pilihan bagi keluarga. Makanan mudah menawarkan pilihan lain dalam penyediaan hidangan keluarga.Penggunaan makanan mudah perlu digabungkan dengan makanan segar bagi menghasilkan sajian yang seimbang dan menarik.

KLASIFIKASI DAN CARA MENYIMPAN MAKANAN MUDAH

                                                          (makanan  separa proses )


                                      ( makanan sedia untuk dimasak )


                        ( makanan sedia masak untuk dipanaskan )

                                     ( makanan sedia masak untuk disaji )

 KLASIFIKASI  CIRI  CONTOH  CARA MENYIMPAN
 Makanan separa proses  Telah sedia :

  • dikupas
  • disejukbeku
  • dicabut tulang
  • dibersihkan
  • Udang basah
  • Daging
  • Ikan
  • Perut lembu
  • Nangka muda
  • Filet
  • Bungkus dengan cling wrap atau disimpan dalam bekas bertutup.Masukkan dalam peti sejuk beku.
  • Masukkan dalam pembungkus plastik atau bekas kedap udara.Simpan di bahagian menyimpan sayur-sayuran di dalam peti sejuk.
 Makanan sedia untuk dimasak  Telah sedia :

  • dipotong
  • diporsi
  • disteril
  • diawet
  • dicanai
  • didehidrat
  • dibancuh
  • disadur
  • dibentuk
  • santan segera
  • sayur asin
  • roti pratha
  • sayur campur
  • tepung berperisa
  • Dikekalkan dalam pembungkus asalnya atau dimasukkan ke dalam bekas bertutup.Simpan dalam peti sejuk.
  • Simpan di tempat yang  kering dan bersih.
Makanan sedia masak untuk dipanaskan  Telah sedia :

  • direbus
  • digoreng
  • dikukus
  • dibakar
  • keropok lekor
  • popia
  • pau
  • pizza
  • sosej
  • nuget
  • roti canai
  • Simpan di tempat yang kering dan bersih.Baki hendaklah disimpan di dalam bekas bertutup di dalam peti sejuk.
 Makanan sedia masak untuk disaji
  • Telah melalui proses penyediaan yang lengkap.
  • Boleh terus dimakan tanpa dimasak atau dipanaskan.
Makanan yang sedia dipek :

  • buah-buahan dalam tin
  • biskut
  • roti
  • jem

Makanan telah dimasak :

  • lauk pauk
  • mi rebus
  • sate
  • pisang goreng
  • fish and chip
  • burger
  • Simpan di tempat yang bersih dan kering.Jika sudah dibuka,simpan di dalam peti sejuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s